Бургаски еколози обменят опит с колеги от острова за защита на птиците (БДЗП) по време на петдневното им посещение във Великобритания.

Гости на най-голямата неправителствена организация в старата Англия бяха заместник-кметът по евроинтеграция и екология - Атанаска Николова, главният архитект - Веселина Илиева и директорът на дирекция "Опазване на околната среда" на община Бургас. Към тях се присъединиха и двама представители на БДЗП, работещи по проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС.  Целта на посещението бе представителите на местната власт и природозащитниците да се запознаят с добри практики за интегриране на природните резервати в устройствените планове на населените места и с изграждането и управлението на центрове във влажните зони.  Домакините подробно запознаха гостите си с различните начини на разнообразяване на източниците за доходи, необходими за стопанисването на посетителските центрове, както и за управлението на влажните зони (езера и блата). Едни от тези възможности са предлагането на услуги като тийм билдинг, отдих, туризъм, кетъринг, спорт и дори сключване на брак и празнуването на рождени дни сред природата.

Посетените пет резервата,  в рамките на визитата, са разположени в близост до големи и гъсто населени градове в Англия. Всички те са свързани с опазването и управлението на влажни зони, които много приличат на бургаските езера – Атанасовско, Вая и комплексът от водоеми Мандра – Пода. Представителите на местната власт в Бургас и изпълняващите проект "Живот за Бургаските езера" на място видяха как кътчета от дивата природа могат да се развиват хармонично с развитието на градската среда. Във Великобритания те са превърнати в прекрасни места за разходка сред природата, съчетана с наблюдение на птици и забавление. Всички езера и блата са станали чудесни дестинации за прекарване на свободното време със семейството и приятели, създавайки условия за различни занимания на малки и по-големи.  Към всяко едно от блатата и езерата са изградени посетителски центове, където има зали за образователни дейности и задължителните кафене и магазин за сувенири.

Бургаските езера по нищо не отстъпват на посетените защитени територии във Великобритания. Нашите езера  дори имат по-голямо биологично разнообразие от тях. Природните резервати в Обединеното кралство са нагледен и много добър пример как би трябвало да се разработят и използват езерата на морския град като туристически обект и в същото време това да не води до безпокойство на приоритетните за опазване видове птици.