Бургаски ученици ще празнуват 3 март в Брюксел , организиран под патронажа на ръководителя на българската парламентарна група на ЕНП д-р Андрей Ковачев, заедно с колегата му Емил Стоянов. Конкурса "Европейско гражданство: какви права и задължения?" и серията от дебати "Младите говорят за Европа" провокира ученици от цялата страна. Победителите (около 30 деца на възраст между 15 и 18 години) получиха заслужена награда. Те ще посетят Европейския парламент по покана на д-р Ковачев в началото на месец март 2011, където ще се срещнат с него и други европейски парламентаристи, ще се запознаят с Европейския парламент и ще участват в честването по случай националния празник на България 3-ти март.

След двудневни дебати между ученици от две гимназии в Бургас, бяха избрани четири човека, които ще посетят Брюксел. В първия ден на дебатите един срещу друг се изправиха два отбора от Английска гимназия Бургас, дебатираха по предварително изтеглена тема. За подкрепа в тези дебати всеки отбор си беше довел съученици и приятели. Журито определи за победители Гергана Попова и Ирина Диханова, ученици в 10 клас от Английската гимназия. ”Това беше истинско признание за нас и за нашият труд, който положихме да се запознаем с обширната материя за ЕС. Усилията си заслужаваха и сега сме наистина радостни, че спечелихме”, коментираха победителите.

Във втория ден от дебатите се изправиха един срещу друг два отбора от ПМГ Бургас, които от самото начало показаха, че желаят еднакво силно билета на Брюксел. Темите, върху които трябваше да покажат своите знания бяха: "Чувствате ли се гражданин на Европа" и "Как разбирате мотото на Европа – "Единство в многообразието?". Отново отборите показаха завидни знания в сферата на членството на България в ЕС, както и актуални събития случващи се в Европа. "Чувствам се европеец, но има още какво да се желае. Българите се чувстват навсякъде из Европа – европейци и са третирани като такива, но не и в България. Българите не си знаят правата и рядко се интересуват от тях", е коментарът на учениците от ПМГ Бургас. За победители във втория ден бяха обявени Християн Павлов и Ахмед Маджар – ученици в 12 клас на ПМГ Бургас. Всички участващи в дебатите, както и публиката, която участваше активно с въпроси, получиха награди и литература на европейска тематика, осигурена от Европейският информационен център на д-р Андрей Ковачев в Бургас.