DSC07016-1

DSC07016-1

Бургаски ученици мериха знания в евросеминар за безработицата

от 8 до 11 клас от ПМГ "Никола Обрешков", АЕГ "Васил Левски" и ГПНЕ "Гьоте",  се завърна от участие в Международен езиков семинар в Сивас, в района на Централна Турция. Проявата бе по програмата на ЕС "Младежта в действие", мярка 1.1 "Младежки обмен" и в нея се включиха партньорски групи от Турция, България и Полша.

DSC06933

Проектът се базира на транснационалното партньорство между организации от различни страни и  предоставя възможност на младите хора да дискутират различни теми, като същевременно научават за страните и културите на другите.

Английският език бе основен работен език на семинара.

Бургаските ученици  Цанко Кунчев 16г./ПМГ/, Ивайло Александров 18г./АЕГ/, Владимир Коев 18г./ ПМГ/, Магдалена Иванова 15 г./ГПНЕ/, Теодора Щерионова 16г. /ПМГ/  и Мария Попова 17г. /ПМГ/ от  години  изучават езика на Шекспир в училище “Александър”.

По време на занятията в Сивас те обсъждаха варианти за решения пред младите хора без работа, независимо на коя държава са граждани и каква религия изповядват.

Проектът дава възможност на младежите да установят, че имат общи ценности с връстниците си от другите две страни въпреки националните различия.

"Децата се сблъскват с една мултикултурна среда и в първите дни изживяват "културен шок". Постепенно обаче се интегрират, научават се да бъдат толерантни и да проявяват разбиране към различната от тях личност", обяснява Мариета Рохова, директор на Училище “Александър” в Бургас.

Според нея  общуването на английски език при такива срещи е незаменимо преимущество, защото в класната стая обучението по чужд език е в изкуствена среда. Именно при подобни проекти наученото се прилага в практиката.

"Бургаските деца се справиха блестящо. Те показаха знания и опит, с които обогатиха, както дискусиите по основната тема, така и представите на чуждите ни партньори за младите хора в България", допълва Рохова.

Участниците в семинара посетиха и кмета на Сивас Доган Юргюп. Повече за срещата с градоначалника и участниците в проекта може да видите тук:

http://www.sivas.bel.tr/yazi/1993-11/avrupali-ogrencilerden-baskan-urgupe-ziyaret-