Знамето на Бургас ще се вее на яхтата, тъй като Общината подпомага участието на Михаил Копанов. Снимка Община Бургас

Знамето на Бургас ще се вее на яхтата, тъй като Общината подпомага участието на Михаил Копанов. Снимка Община Бургас

Бургаският ветроходец Михаил Копанов ще пори вълните в международната презокеанска регата "Ostar"R. Началната точка на нейния маршрут е от град Плимут - Англия, и продължава до Нюпорт в САЩ. "Това е трудно състезание по няколко причини. Първата от тях е, че ветровете в този район са насрещни и това затруднява управлението на плавателния съд. Опасност създават многото айсберги в района на Нова Скотия. По това време на годината те слизат на юг от Гренландия. Гъстите мъгли на някои места, както и големият брой риболовни кораби в района на Канада, също са сред препятствията по маршрута на ветроходците", каза Копанов.

Община Бургас подпомага Михаил Копанов в начинанието му за преплуване на Атлантическия океан. Затова и на неговата яхта, наравно с националния трибагреник, ще се вее и знамето на Бургас. Досега участие в състезанието са заявили 15 ветроходци.

"Пожелавам успех на господин Копанов, убедени сме в неговите способности. Неговото участие в регатата е една добра реклама на Бургас като морски град, който има традиции в морските спортове. Благодаря на яхт клуб "Порт Бургас" и Федерацията за подкрепата", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"От 70-те години на миналия век досега клубът е имал трима представители, участвали в регатата "Ostar", заяви председателят на яхт клуб "Порт Бургас" Евгени Мавродиев. Това са известният капитан Георги Георгиев, капитан Никола Джамбазов, доктор Васил Куртев и след дълга пауза Бургас отново има участник в престижното състезание.