Korabi

Korabi

Български заводи доставят оборудване за кораби в Русия

морския и речния транспорт към междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Това съобщи на пресконференция Горбов Леонид Григориевич, съпредседател на ПРГ и зам.генерален директор на Стопанското обединение по корабостроене и кораборемонт и директор на Научно техническа фирма "Технология на корабостроенето". 

Русия стартира 10 годишна програма, която предвижда строителство на кораби, предлага възможности за взаимодействие с българската страна по съвместни проекти в Каспийския регион на Руската федерация, обмен на студенти по специалностите "Корабостроене" и "Кораборемонт" между висши учебни заведения на двете страни, както и съвместно участие в руски проекти. 

На по-късен етап се надяваме да станем атрактивни и за строителството на риболовни кораби за Русия, изтъкна инж. Светлин Стоянов, съпредседател на работната група.

Като обобщение на работата на постоянната работна група между двете страни бе подписан съвместен протокол, в който се дава положителна оценка на свършеното до момента. Решава се следващото пето заседание на ПРГ да се проведе в периода април-май 2012 година в Санкт Петербург и да се организира среща между представители на корабостроителни заводи от Русия, потребители на корабно оборудване и фирми от България, производители на корабно оборудване. Обсъдена е и възможността да се предприемат действия за възстановяването на сътрудничеството между институт "Крилов" - Санкт Петербург и Центъра по хидро и аеро-динамика към БАН.

На срещата присъстваха и инж. Светлин Стоянов, съпредседател на работната група и председател на управителния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, Красимир Лозанов, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси с град Санкт Петербург и областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Днес+