DSCN2151

DSCN2151

Бургаските хора с увреждания са първи в спорта

състезаваха в дисциплините вдигане на тежести, петанка, тенис на маса и плуване.

Шампионската титла спечелиха състезателите на "Делфини И". С най-голям принос за триумфа на бургаския отбор бе председателката му Валентина Марчева.

Двукратната европейска шампионка се окичи с общо четири медала, три от които златни. Тя извоюва златото на 50 метра свободен стил в плуването, а в тениса на маса стана два пъти шампион - в своята група и в OPEN турнира. Валя Марчева спечели и едно сребърно отличие в плуването на 50 м. гръб.

"Искам да мотивирам много млади хора с увреждания от Бургас да спортуват и да вярват в себе си, да не се отказват", заяви титулованата бургаска състезателка.

Тя допълни, че преди създаването на новите спортни съоръжения в града спортуването за хората с увреждания е било трудно. Сега обаче базата е пригодена и подходяща дори за професионална подготовка.

Турнирът се проведе на новопостроените спортен комплекс "Изгрев" и плувен комплекс "Флора".

До края на годината Община Бургас ще завърши още един нов спортен комплекс – в комплекс "П.Р.Славейков", който също ще е пригоден за използване от хората с увреждания.

Победителите в състезанието получиха отличията си от зам.-областната управителка Златина Дукова, зам.- кмета на община Бургас д-р Лорис Мануелян, началника на отдел "Спорт" Веселина Деведжиева.

"Възхищавам ви се, защото само вие разбирате, че спортът не е лукс, а човешко право. Община Бургас ще продължи да ви помага във всичко и можете да бъдете сигурни, че сега и занапред всички обществени сгради в Бургас се проектират и строят с осигурен достъп за хора с увреждания", заяви при закриването на турнира д-р Мануелян.

Президентът на Параолимпийската ни асоциация Илия Лалов връчи почетен плакет, адресиран до кмета Димитър Николов, с благодарност за подкрепата в развитието на параолимпийския спорт.