Така трябв ада изглежда десерта, след като се разреже. Снимки Chef Димитър Боев

Така трябв ада изглежда десерта, след като се разреже. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Януари е пълен с празници и това дава поводи да приготвим нещо необичайно. Тази седмица рецептата е за десерт от времето на Царска България.

Десерт Витоша

 

Необходими продукти за тестото:

135 грама брашно тип 480

83 грама краве масло

10 грама мед

2 грама сол

6 грама жива мая от кубче

6 грама топло мляко

160 грама яйца

 

За сиропа:

500 грама вода

250 грама кристална захар

кора от 1 лимон

кора от 1 портокал

1 шушулка ванилия или 1 ампула ванилия

 

За сметаната:

200 грама сладкарска сметана

40 грама пудра захар

1 шушулка ванилия или 1 ампула ванилия

 

За крема от кестени:

150 грама печени кестени

150 грама сметана

40 грама захар

 

Начин на приготвяне

Смесете брашното, маслото, меда и солта и миксирайте докато получите хомогенна смес. След това в купичка смесете леко затопленото мляко и маята и изчакайте тя да се разтвори напълно, и активира. Прибавете млякото към забърканата смес и продължете да бъркате. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, докато получите лепкаво тесто, което да се шприцова. Оставете го покрито да втаса за около час.

Преместете тестото в торбичка за шприцоване с кръгъл накрайник с отвор от 2 до 3 милиметра. Тъй като ще шприцовате в малки формички, този накрайник ще ви помогне да контролирате сместа, за да не сложите прекалено много. Аз използвах малки формички за кекс. Ако нямате такива, ползвайте форми за мъфини. Важното е да напълните само ⅓ от обема на всяка формичка. След като сте напълнили формите със сместа, покрийте и отново оставете да втасат за 30 минути. Пече се на 210 градуса за 6 минути, след което на 160 за още 5 - 6 минути.

Охладете добре преди да потопите в сиропа.

За да приготвите крема в тенджера  смесете кестените, сметаната и захарта и гответе 5 до 6 минути на среден огън. С помощта на решетъчна лъжица изкарайте кестените и ги поставете в блендер. Започнете да блендирате като постепенно добавяте сгорещената сметана,  докато получите гладък крем , който може да се шприцова. Покрийте крема и го сложете в хладилника да се охлади добре преди да сервирате.

Сиропът се приготвя като смесите всички съставки за него в малка тенджера и оставете да ври 5 минути. Оставете сиропа на страна да се охлади малко, защото ако е прекалено горещ има вероятност да счупите сладките, докато ги потапяте в него.

След това разбийте сметаната и захарта с помощта на миксер, след което прибавете ванилията. Разбъркайте и поставете в торба за шприцоване.

Вече сте готови да сервирате десерта. Поставете едно от кексчетата в топлия сироп за 8 минути като го обръщате от двете страни, за да се напои добре. Извадете внимателно и поставете върху решетка, за да се отцеди излишния сироп. Поставете кексчето в чиния и с помощта на шприц направете розичка, венец или друг вид украса с пюрето от кестени. По средата шприцовайте сметаната, а върху нея поставете натрошени кестени

Да ви е сладко!

Галерия