Сладкото се слага в средата на изрязаните кръгове и след това се затварят като полумесец. Снимки Chef Димитър Боев

Сладкото се слага в средата на изрязаните кръгове и след това се затварят като полумесец. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Януари е пълен с празници и това дава поводи да приготвим нещо необичайно. Тази седмица рецептата е отново за десерт.

Бухти със сладко от сливи

Необходими продукти

320 грама брашно

2 яйца

100 милилитра прясно мляко

7 грама суха мая или 15 грама жива мая (мая от кубче)

30 грама краве масло

40 грама кристална захар

1 пакетче ванилия

щипка сол

90 грама сладко от сини сливи

около 15 грама масло за намазване дъното на тавата и около 15 грама разтопено масло за намазване на бухтите

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

Стоплете прясното мляко и в него разтворете маята. В купа смесете брашното и кристалната захар. Направете в средата на съда кладенце и изсипете там млякото с маята. Покрийте съда с кърпа и оставете маята да втаса за 20 минути.

След като маята е втасала, прибавете двете яйца, маслото, солта, ванилията и замесете тестото. След като вече е готово, отново покрийте съда с къпа и оставете на топло тестото да втаса. След като е удвоило обема си, вече е готово за разточване.

Поръсете плота, върху който ще работите с брашно, разточете с точилка тестото с дебелина 4 около милиметра. След това с готварски ринг (ако нямате може да използвате чаша) изрежете 12 кръга. Толкова топки събира тава с размер на дъното 10 см. Ако нямате такава, използвайте най-малката тава, която имате у дома.

Върху всяко изрязано кръгче поставете по малко от сладкото от сини сливи. Внимавайте с количеството, за да не излезе навън, когато започнете да затваряте кръговете. Първо затворете кръга като полумесец, след което от него оформете топче, което поставете в намазаната с масло тава. Така оформете и 12-те топки. След това ги намажете отгоре с резтопеното масло, покрийте тавата с кърпа и оставете да втасат отново.

След като бухтите са втасали сложете тавата в предварително загрята фурна. Пекат се на 160 градуса при пуснат вентилатор на готварската печка или на 180 градуса при избрана програма за печене на долна или горна фурна за около 30 минути.

Когато са изпечени ги извадете от фурната и докато са още топли ги поръсете с пудра захар.

При поднасянето им може да залеете всяка топка с ванилов крем или друг крем по ваше желание.

Галерия