silistar

silistar

Дадоха гаранции на Царево за добива на нефт край Силистар

Петко Арнаудов. Той получи писмо от областния управител и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с което се дават гаранции за опазване на околната среда. Писмото уточнява, че в Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок І-14 Силистар ще бъдат включени клаузи, които ще гарантират осъществяването на геологопроучвателните дейности в съответствие с изискванията на българското законодателство по опазването и възстановяването на околната среда. В него се казва още, че само трите общини Приморско, Царево и Бургас са изпратили своите писмени становища в министерството относно сключването на договора.

"Благодарим за писмените гаранции, но намирам, че са малко позакъснели. Въпросът е обществено значим и предварително трябваше да се направи публично обсъждане и ние като население и местна власт да сме информирани за инвестиционното намерение. Няма да се съгласим и да се сключи договор въпреки, че сме обжалвали заедно с другите общини заповедта на министъра. Ако въпреки това се сключи договор, ще оспорим и него като нищожен", закани се Арнаудов.

Община Царево първа обжалва концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона Силистар пред Върховния административен съд. Примерът й последваха и останалите черноморски общини.

Възражението на кмета на Царево е, че добивът на нефт и природен газ крие рискове от замърсяване на региона и ще има отрицателни последици за туризма и рибарството.