SAM_2312

SAM_2312

Дават 25,2 млн. лв. на Варна за градската среда

Оперативна програма "Региони в растеж". Тези средства са част от Инвестиционната програма на Община - Варна, която е с макрорамка от 127,7 млн. лева - с основни проекти и проекти от резервния списък.

Средствата за градска среда са предвидени за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, включително градско озеленяване; въвеждане на енергоспестяващо улично осветление; изграждане на велоалеи и достъпна архитектурна среда. "Това е една сериозна инвестиция, която ни дава възможност да работим за създаване на по-добри условия за жителите на Варна и за подобряване на качеството на живот в града", коментира кметът на община Варна Иван Портних.

Предвидени са средства за продължаване на обновяването на Морската градина – рехабилитация на настилки, ново осветление, изграждане на нови площадки за спорт, кътове за отдих, паркова мебел и реконструкция на поливната система.
В проектите са включени още реконструкция на улица "Мара Тасева” в обхват от булевард "Първи май" до булевард "Народни будители" в квартал "Аспарухово", с изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега канал "Море-езеро", изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи.
В район "Одедос" е предвидена реконструкция на улица "Георги Бенковски" - в участъка от булевард "Сливница" до улица "Кракра", включително елементи на предблоковите пространства между улица "Цар Петър", улица "Парижка комуна", улица "Кракра" и улица "Г.Бенковски";  благоустрояване на междублокови пространства на улица "Цар Симеон I", включително велоалея и пространството, заключено между улица"Козлодуй", улица "Цар Симеон I", улица "Цариброд" и улица "Л.Заменхов"; благоустрояване на междублокови пространства улица "Михаил Колони",
включително велоалея и площад "Йоан Екзарх".
В район "Младост" е предвидено благоустрояване на междублокови пространства заключено между улица "Ана Феликсова", улица "Петър Алипиев", улицата, западно от бл.17, и локалното платно на булевард "Трети март".
В район "Владислав Варненчик" също е предвидено благоустрояване на междублокови пространства в т.ч. основен ремонт на улица "Янко Мустаков" - в участъка от булевард "Константин и Фружин" до улица "Света Елена".