SAM_0171

SAM_0171

Дават до 1,5 млн. лв. за иновации във фирмите производства и повече продажби, но и до създаването на нови работни места." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски днес в Бургас. Той пристигна в морския град, за да открие информационен ден за представяне на процедура "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК). Пред представители на близо 80 бургаски фирми с интерес към програмата министърът подчерта, че подкрепата за иновации е приоритет не само в контекста на ОПИК, но и на провежданата цялостна икономическа политика на правителството.SAM_0198SAM_0192

Министър Лукарски обясни, че по процедурата следва да се подкрепят проекти, чието изпълнение води до пазарна реализация на иновативен продукт или внедряване на иновативен процес. Задължително условие е предлаганата иновация да попада в една от четирите тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – информатика и ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен начин на живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 97 791 500 лева, като минималният размер за всеки проект е 100 000 лева, а максималният съответно 1 млн. лева за микро, малки и средни предприятия и 1,5 млн. лева за големи предприятия. Допустими за финансиране дейности са: придобиване на ново оборудване или специализиран софтуер, необходими за внедряване в производството на иновативния продукт или процес, както и придобиване на права на интелектуална собственост. Допустими за финансиране са още консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите. Крайният срок за подаване на проекти и предложения е 4 април 2016 г.

"Положихме много усилия, за да може целият процес по подаване на проектните предложения да се случва през електронната система ИСУН", посочи още министър Лукарски. По негови думи тази възможност не само прави процедурата по-прозрачна, но и по-достъпна за бизнеса, като намалява значително свързаната с кандидатстването административна тежест.

В рамките на информационния ден в Бургас беше представена още процедура "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия", по която към бизнеса ще бъдат насочени над 19,5 млн. лева. За нея могат да кандидатстват стартиращи предприятия с до 3 приключени финансови години, които да получат между 50 000 и 391 166 лева. Крайният срок за подаване на проекти е 5 май 2016 г.

Галерия