DSC_4891

DSC_4891

Депутат от ГЕРБ: Харчи се повече от планираното актуализация на бюджета на страната. Според официални данни на Министерството на финансите от вчера, показват, че за първите пет месеца на годината, през които на власт бяха кабинетът "Борисов" и служебния кабинет на Марин Райков, бюджетът е на плюс с 45.5 млн. лева. Излишъкът по националния бюджет е в размер на 71.8 млн. лева и има дефицит по европейските средства в размер на 26.2 млн. лева. Тези средства обаче ще бъдат изплатени от Еворпейската комисия.

Статистиката на финансовото министерство показва още, че събраният през тази година ДДС е с 336 млн. лева повече спрямо същия период на 2012 г., а изпълнението на програмата изпреварва миналогодишното. При събирането на акцизите наистина има изоставане, но за пет месеца то е само 35 млн. лева - далеч над очакваните от министър Петър Чобанов 450 млн. лева, коментира Диана Йорданова.

Според нея на фона на цифрите, новината за актуализацията на бюджета е изненадваща, тъй като само преди десетина дни финансовият министър Чобанов заяви, че не се планира такава промяна. Премиерът Пламен Орешарски също не смяташе, че ще се наложи актуализация. В същото време публикуваните на 1 юли данни за изпълнението на бюджета към края на май са благоприятни.

Снимка Архив Chernomorie-bg.com