Petka

Petka

Днес е Петковден. Прощаваме се с лятото е живяла през втората половина на Х в. във византийска Тракия. Родена е в Одринска Тракия в селището Епиват близо до Силиври и град Каликратия, а родителите ѝ били благочестиви и уважавани хора. По-големият ѝ брат Евтимий, който също поел пътя на монашеството, бил ръкоположен за митрополит на Мадит и след смъртта си също бил канонизиран като светец. Според житията ѝ още като десетгодишна света Петка чула в храма гласа на Иисус Христос и решила да се посвети на вярата. Тя сменила дрехите си с просешки и често раздавала своето имущество на бедните. Когато родителите ѝ починали, а брат ѝ вече бил монах, Петка напуснала дома си и обходила светините на Константинопол, като пет години прекарала в пост край усамотения храм "Покров Богородичен" в Ираклия. След пет години тя заминала за Светите места, посетила Йерусалим и Божи гроб, като се установила в Йорданската пустиня. Петка следвала примера на прочутата света Мария Египетска, като живяла тук много години. Предусещайки смъртта си, тя през Цариград се завърнала в Епиват и се заселила при храма "Свети Апостоли", където след две години тихо изгаснала, водейки усамотен и свят живот. По онова време вече нямало нейни живи роднини. Състрадателни граждани погребали монахинята вън от градските стени като чужденка.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата българска територия, а извън пределите на страната – в Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименуван и храмът в Рупите, издигнат от Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII в. Петковден се чества на 14 октомври.
През октомври 2007 г. във Видин са открити две изложби по проект "По пътя на мощите на света Петка - пазителка на балканските народи". Координатор на проекта е Олег Антов. Едната е фотоизложба от 50 копия на икони на света Петка и изложба на макети на църкви и параклиси, които носят името на светицата.
На днешния ден празнуват всички с името Параскева, Петка, Петко.