Petrovden

Petrovden

Днес почитаме равноапостолите Петър и Павел първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата "Деяния на светите апостоли", а за апостол Петър - и в светото Евангелие.
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Исус Христос.
Бил един от най-любимите ученици на Спасителя, следвал го до деня на възнесението му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
След възнесението на Исус и слизането на Светия Дух апостол Петър проповядвал и вършил много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни.
Отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. От смирение по негово желание бил разпнат с главата надолу в 67 година - годината в която и апостол Павел намерил мъченическата си смърт.
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан.
Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата "Деяния на на св. Апостоли" се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Исус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му.
Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен "апостол на езичниците".
През 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. заедно със свети апостол Петър.
Според народното поверие, празникът се чества и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и градушка. На някои места Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден.
Празникът съвпада с жътвата и на него се работи, но само до обяд. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове, вари се курбан и се ядат ранните ябълки ­ петровки.
Именници на Петровден са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен...