dsc_6393

dsc_6393

Днес погребват Гого от "Тоника"

колеги и почитатели да дойдат, за да си вземат последно сбогом с него. Гого издъхна у дома след четиригодишна битка с болестта. Той оставя зад себе си десетки изпяти песни, които не едно поколение слуша и до днес.

еорги Найденов е роден в Бургас на 6 август 1949 година. Завършва Химикотехнологическият институт, но не е работил по специалността си. Занимава се изцяло с музика, а творческата му биография е изключително богата. Той пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас от 1969 година. Преди това в продължение на три години е част от група "Корали", където се създава музикалният символ на Бургас "Бургаски вечери".
През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян (заменен по-късно от Яким Якимов, а след това от покойния Иван Христов – Славея), образуват вокалния квартет "Тоника", създадено от Стефан Диомов. След зашеметяващ успех сред публиката и серия награди от най-престижни фестивали: 1972г. – втора награда на фестивала "Тракийска лира", 1976 г. - първа награда на фестивала "Златният Орфей", 1979 г. – първа награда на фестивала "Бургас и морето", през 1980 г. групата е разформирана, а изпълненията им са забранени за излъчване и част от записите унищожени. 
През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино", която също триумфира на българските и чуждестранните фестивали. "Домино" печели през 1985 година – втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.
През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери, обикнати както от най-младото поколение почитатели на музиката, така и от връстниците на им.
Освен с музика, той се занимаваше и с политика. Беше общински съветник в местния парламент на Бургас. Удостоен със званието "Почетен гражданин" на Бургас.
Поклон пред паметта му.