"Дръзки" ще патрулира край либийския бряг Фрегатата ще се движи в международни териториални води и няма да влиза в либийската зона. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Той се качи днес на борда на "Дръзки", за да се се срещне с ръководството и екипажа на фрегатата, която се очаква в края на месеца да отплава на мисията.

 

Участието на нашите военни ще продължи между 40 дни и 2 месеца. Все още не е уточнена точната дата на отплаването. Екипажът обаче, който наброява 160 души заедно със специалните части, ще посреще предстоящите Великденски празници със семействата си.

За участието си в "Обединен защитник" всеки матрос ще получи 50% над месечната си заплата и командировъчни до 52 евро, а след завръщането си и седемдневна почивка в база на Министерството на отбраната.

Шест жени има в екипажа на "Дръзки", които също ще участват в операцията. "Всеки един от нас е подготвен за мисията. Това е нещо нормално и естествено", каза матрос Симеонка Симеонова. Тя е родом от село до Червен бряг, но от 5 години е професионален матрос. Това е четвъртата операция, в която ще участва.