Елизабет Костова и Алек Попов преподават писане Семинарът се организира за трета година от фондация "Елизабет Костова" и община Созопол.

Той ще се проведе от 27-ми до 31-ви май 2010 г. в Созопол. В деня на откриването участниците и гостите ще присъстват на литературно четене на най-новите творби на Елизабет Костова и Алек Попов. Около 20 писатели участват в престижния форум.

 

Уъркшопа с англоговорящи писатели ще бъде ръководен от Елизабет Костова, а този с български автори - от Алек Попов. Следобедните часове са посветени на Алекс Милър, който ще ръководи занимание по творческо писане, така също и ще прочете откъси от свои произведения. Преводачески практики е другия модул от втория ден под ръководството на Кристофър Мерил. В него ще вземат участие писателите Чад Пост, Джонатан Дън, Франсис Виморе, Милен Русков, Надежда Радулова и Ваня Томова.

В третия ден от семинара преводачите ще имат занимание за отношенията преводач-писател, личното и културно измерение на художествения текст и предизвикателствата на литературния превод. Неделният ден ще предостави възможност на участниците за съвместна  работа на групите на англоговорящите и на българските писатели. Следобедните часове са предвидени за литературно четене на участниците в семинара. Заключителната сесия на семинара е на 31-ви май.

В откриването тази вечер ще се включат Елизабет Костова - основател на фондация "Елизабет Костова", Шери Кенисън- Хол - културно аташе на посолството на САЩ у нас и кмета на община Созопол - Панайот Рейзи.

Снимка Ани Петрова