Emona88

Emona88

Емона – село накрай света

Бургас - Варна, тъгвате по асфалт, който отначало е що - годе нормален, но след преминаване на 400 - 500 метра, се превръща в черен път, осеян с множество дупки. С обикновен лек автомобил преминаването по него е тежка задача дори за опитните шофьори. Ако обаче имате волята да издържите изпитанието, пред вас ще се разкрие невероятна панорама. Безбрежното море и хоризонта тук се сливат по един особен начин. Линията на безкрая се очетрава някак нависоко, не както е другаде край брега.

Emona33Тази интересна перспектива е уникална за мястото. Получава се заради особения му релеф и разположение. Необичайния поглед към морската шир създава усещането, че се намирате като че ли накрай света. И е особено впечатляващ за тези, които са тук за пръв път. В далечината ясно се вижда нос Емине - условна граница между Северното и Южното Черноморие. Той е защитена територия от категорията "природна забележителност". Там завършва Европейският пешеходен маршрут Е – З, българската част от който е известен като"„Ком - Емине". Северно от носа се намира Иракли - любимо място на туристите, търсещи девствена природа. На нос Емине се издига един от най-красивите по Черноморието морски фарове.

Малко преди да влезете в селото, погледът ви се спира на странна фигура от дърво, издигната край пътя. Ако намерите кого да попитате, ще ви обяснят, че това е изображение на вълк. Въпреки че тези хищници тук се срещат рядко. Какво символизира и има ли някакво предназначение мистериозната фигура не знае обаче никой. Направена била неотдавна по някакъв проект.

Днес в Емона постоянно живеят едва тридесет души. През лятото броят на хората се увеличава до над петстотин човека - собственици на имоти, наематели и гости.

Сред имащите тук вили са бившият министър - председател Сергей Станишев, легендата на родния футбол Аспарух Никодимов, медийният магнат Степан Ерамян, бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Трудният достъп явно не е проблемен за тях.

"Целият ми живот е преминал тук. Прави сте, че това е едно много, много красиво място. Въпреки трудностите, с които се борим всеки ден, никога дори не съм си помисляла да го напусна", казва възрастна жена, която срещам по пътя към селото. Тя си припомня времето, когато тук живеели над сто семейства. Земите наоколо се обработвали. Сега пустеят. До преди няколко десетилетия в района имало много лозя и от гроздето се правело превъзходно вино. Лозовите масиви били изоставени след като повечето от местните се изселили в Несебър, Поморие, Бяла, Обзор и Свети Влас.

Кметът на Емона Борис Апостолов разказва, че за изграждане на нова пътната настилка са нужни около осем милиона лева. За да улесни съселяните си, той е поел функциите на пощальон, плаща сметки, раздава пенсии и веднъж на пет дни дежури по двадесет и четири часа в кулата на морския фар. Може би защото не се отказва от поемане на ангажименти, е на длъжността си вече тридесет години. Заради недостигът на вода тук, в дворовете се правят сондажи. Кметът се е специализирал в откриването на вода и всеки, който реши да бие сонда, първо се допитва до него.Emona55

В далечното минало селото било обградено от гъста вековна гора. Днес е останал само споменът за нея. Може би именно изсичането й е довело до безводие, коментират местните.

Емона е известна със своите столетници. Основната причина за дълголетието е климатът, който тук е един от най - здравословните в страната. В момента хора на преклонна възраст в Емона няма, тъй като най - възрастните обикновено отивали да живеят при свои близки в други населени места.

Край селото можете да видите свободно се разхождат стада от полудиви коне. Те не са на никого. Идват и си отиват. Слизат от палнината, привлечени от обширните пасища в района.

На около километър от крайните къщи се намира самотната църква "Свети Никола", която някога тя е била един от най - хубавите християнски храмове в региона. Изградена е от камъни, останали от разрушения манастир "Свети Николай Мириклийски ". Той се е издигал на морския бряг и бил сринат от голямо земетресение. Днес от него са останали само руини.

Всяко лято жителите на село Емона провеждат благотворителния фестивал "Арт Емона ", чрез който събират средства за възстановяването на църквата "Свети Никола". Неотдавна правителството отпусна 120 хиляди лева, които да послужат за цялостен ремонт на храма.

 

 

Текст и снимки Татяна Байкушева