DSC_6044

DSC_6044

ГЕРБ предлага общината да дари имот в полза на църква

За притежаваните от Община Бургас идеални части, от поземления имот, е съставен акт за частна общинска собственост през 2003 г. Останалите 140 кв. метри идеални части от имота са собственост на Църковното настоятелство при църквата.

По твърдения на жители на село Маринка, в началото на миналия век първите заселници на селото са отделили 3 дка дворно място в центъра на селото за черква, след което жителите на Маринка построяват със собствени средства църковен храм на Българската православна църква "Свети дух".

Не съществуват, обаче, документи за отреждането на терена и собствеността на Българската православна църква. През 1981 г. по обстоятелствена проверка е издаден нотариален акт на името на църковното настоятелство, но само за сградата на църквата и намиращата се под нея земя с площ 140 кв.м.

До 2000 г. църквата попада в общ терен с площ от 15060 кв.м., общинска собственост, отреден за административни сгради и КОО, без църковния имот да е отразен в съществуващия план. По молба на Архиерейско наместничество, гр.Бургас, Община Бургас е провела процедура по попълване на кадастралния план с имота на църквата и впоследствие е допуснато частично изменение на ЗРП за кв.17, село Маринка, с обособяване на самостоятелен парцел ІІ-421 за черква, с площ на имота 3000 кв.м., и друг самостоятелен парцел за общински нужди.

Доколкото църковното настоятелство при храм "Свети Дух" разполага с нотариален акт за собственост само на 140 кв.м. идеални части от поземления имот, през 2003 г. е съставен АЧОС за останалите 2860 кв.м. идеални части.

Постъпило е искане от председателя на църковното настоятелство при храм "Свети Дух" ик. Стилиян Стойков общинската част от поземления имот да бъде дарена на църковното настоятелство за църковни нужди и при възможност дарението да бъде освободено от такси.

Данъчната оценка на недвижимия имот-предмет на настоящия проект за решение е 10822.20 лв.