Джон Малкович и Фани Ардан си партнират в Господин Блейк на вашите услуги

Джон Малкович и Фани Ардан си партнират в Господин Блейк на вашите услуги

Филмът „Господин Блейк на вашите услуги!“ с Джон Малкович и Фани Ардан дава официален старт тазгодишното бургаско издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". Той ще се проведе от 14-ти до 26-ти октомври. Деветото издание на "Синелибри" е под мотото „Метаморфози“, с което символично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век. 

Цялостната концепция, визия и програмата на фестивала тази есен е вдъхновена от идеята за несекващите преображения и трансформации в природата и обществото. Селектираните литературни адаптации за голям екран ще бъдат показани у нас веднага след триумфалната си поява на най-престижните световни кинофоруми: Кан, Венеция, Берлин, Сан Себастиан, Карлови Вари и др.

Старт на "Синелибри" дава драматичният романс с привкус на комедия „Господин Блейк на вашите услуги!“ (2023) на режисьора Жил Льогардиние, една пленителна история с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли.

На 16-ти октомври в Бургас ще гостува Милена Фучеджиева с поразителния си дебют в документалното кино, озаглавен „Ваймар Експрес“. Тя лично ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. 

Специално внимание заслужават италианската драма „Прекрасно лято“, адаптация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която засяга парливата тема за моралния тормоз. Биографичната драма „Алма и Оскар“ възкресява бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка.

Режисьорът Сеск Гай е създал сардонична, същевременно напоена със съчувствие ода за неспособността на хората да управляват собствените си емоции, която носи провокативното заглавие „Истории, които не са за разказване“. А на 22-ри октомври е бургаската премиера на „Престъплението е мое“, новия филм на Франсоа Озон, който никога не спира да ни изненадва!

Няма как да не откроим и „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Беноа Мажимел и Жулиет Бинош, бивша двойка в живота, се превъплъщават в образите на Доден Буфан - виден гастроном и кулинарен шеф, и Йожени - негова асистентка и муза, в тази толкова изкусителна и „сетивна“ романтична драма, създадена по мотиви от романа „Страстният епикуреец“ от Марсел Руф.

"Синелибри Бургас'2023" ще бъде закрит на 26-ти октомври с „Дворецът“, внушителна копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция. Поклонниците на естетиката на Роман Полански не бива да пропускат тази хаплива черна комедия, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на режисьора.

Домакин на прожекциите е клуб „Модерен театър“ – Бургас. Билети могат да бъдат закупени от касата на билетен център „Часовника“ и от касата на „Модерен театър“ 30 минути преди прожекция.