DSC_0924

DSC_0924

Гримьорните в Операта като в Холивуд

има нови гардероби и огромни огледала с осветление, което дава възможност на певци и балетисти да се огледат и сложат последния щрих от грима, преди да се качат на сцената.

Ремонтът е част от цялостното обновяване на сградата на Държавната опера, което започна в края на 2011 година. То се реализира в рамките на проект, чиято стойност е 1 494 950 лева.DSC_0936 1 270 707 лева е съфинансирането от оперативна програма "Регионално развитие", като бенифициент е Министерството на културата. Такъв мащабен ремонт на сградата не е правен от нейното построяване през миналия век.

Основно бе сменена дограмата, за да се постигне енергийна ефективност и да се намалят разходите за отопление. Бе направена газификация. "Вече се усети промяната. Сега сметките на ток са в пъти по-ниски и се надяваме да нямаме проблеми с плащанията на отоплението, което вече е на газ", коментира директорът на Държавна опера Александър Текелиев.

Изцяло са ремонтирани санитарните възли, гримьорните, административната част на сградата. Направени са постъпи за хора с увреждания, монтирани са рамки, за да влизат без проблем в сградата и в тоалетните. В операта вече работи и специален асансьор-рампа, който ще пренася количките до втория етаж. Фойаетата са освежени, старите крушки са сменени с енергийно спестяващи. Предстои да заработи и гардеробът.

В момента тече обществена поръчка за доставка на нови столове за залата. За тях ще бъдат заделени 190 000 лева от Министерството на културата и 100 000 лева от бюджета на операта. Сега столовете са старите. За да има място за инвалидните колички, са премахнати първите два реда. Така бройката е редуцирана до 748 стола.

Снимки Етелка Пирева