Limec

Limec

Хляб от лимец дава енергия на тялото На място ще ви и го смелят на брашно. От един килограм брашно от лимец излизат два хляба. За замесването са нужни следните продукти:

500 града смляно пълнозърнесто брашно от лимец
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. оцет
2 яйца
1 супена лъжица олио
2 супена лъжица белен сусам
2 супена лъжица просо
2 супени лъжици ленено семе
1 ч. л. сол
Начин на приготовяне:
В купа се смесват киселото мляко, содата и оцетът. След като сместа шупне, се прибавят и останалите продукти. Разбърква се добре, докато се получи тесто като за кекс.
Изсипва се във формичка и се пече 60 минути на 200°С в предварително загрята фурна.
Препоръчва се след смилане брашното да бъде пресято на едро сито, за да се отстранят евентуалните останки от люспи.
Какво не знаем за лицема?
Лимецът се отнася към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. Доскоро той представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът е житно растение.
В миналото културата е използвана масово, но от началото на XX-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.
Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете, съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове.
В България няма традиции в отглеждането му, но досегашният ни опит показва, че лимецът вирее на всякакви почви, дори и на изоставени такива. Добивите му са чувствително по-ниски спрямо другите пшеници. Най-голямото му преимущество е, че е запазен видът му и това го прави устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди.
Силата на лимеца в сравнение с другите пшеници се състои в ненамесата на човека чрез селекция. При конвенционалната пшеница в резултат на човешката намеса се наблюдава разбалансиране на растенията, вследствие на което те боледуват и се налага да се третират с хербициди и пестициди. Именно в това се състои основното предимство на лимеца и позволява отглеждането му да става по екологичен начин и да се произведе здравословен продукт.
Лимецът е от така познатите днес видове покритосеменна пшеница, която има четири слоя обвивки и те пазят зърната от външни влияния.
Лимецът вирее при всякакви условия – той е студо- и сухоустойчив, почиства почвата под себе си и я подготвя за другите култури.
Растението лимец зрее по-дълго от обикновената пшеница. Най-ценното не е толкова съдържанието му, колкото енергията, която получава от слънцето. А слънцето грее в зърното на дивото жито и то поема енергията от лъчите му.
Както и при всички останали зърнени култури, така и при лимеца, използваните семена трябва да се съобразят с местните климатични условия. Ето защо е нормално в България да се отглежда и развива лимец, който се е запазил по нашите земи от хиляди години, а не да се използват семена от сортове лимец от други региони на Европа и света.