Gradinka_Syda

Gradinka_Syda

Има проект за градинката пред Съда, търсят пари изготвен технически проект с финансов разчет, който също струва пари.

Площадът пред Съда носи името на Жени Патева и е заключен между улиците "Уилям Гладстон", "Цар Иван Шишман", "Цар Асен I" и обслужваща улица за квартал "178", успоредна на улица "Шейново".Proekt_Syda
Към настоящия момент площад "Жени Патева" се ползва от бургазлии като районен парк. Наоколо има много жилищни сгради. Там е сградата, в която се помещава Агенцията по вписванията (Старият съд) и театър "Адриана Будевска". Съществуващата алейна мрежа е добре развита и се състои от две диагонални алеи и една с форма на полукръг, която ги обвързва. Всички водят към обособеното площадно пространство. С днешна дата настилките са в лошо състояние, парковото обзавеждане е амортизирано и на места липсва. Желанието на Община Бургас е мястото да стане още по-зелено и с няколко модерни дизайнерски решения да се превърне в много по-посещавано.
С оглед запазване на вече наложилите се пешеходни връзки, с проекта се запазва съществуващата алейна структура на парковото пространство. Предвижда се обособяването на допълнителни зелени площи. Настилката пред сградата на Стария съд и театър "Адриана Будевска" ще бъде съобразена с характера и фасадата на сградите, за да ги подчертава. Съществуващата форма на алеите се продължава с настилка в площадното пространство пред сградата. Предвижда се една главна алея, която е продължение на улица "Патриарх Евтимий" - с широчина 5 м.
Предвид репрезентативната функция на сградата е оформено представително площадно пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито. Съществуващият паметен знак се запазва и е обособен адекватен достъп до него. Предвижда се поставянето на две беседки в зелената площ.
По проект се предвижда там да има детска площадка, места за отдих, градско обзавеждане (пейки, беседки, кошчета за отпадъци и др.), монтиране на енергоспестяващо улично и алейно осветление, изграждане на достъпна среда - снишавания на тротоари на местата на пресичане, полагане на подходящи тротоарни и алейни настилки), рехабилитация и изграждане на подземна инфраструктура - ел, ВиК, телекомуникации, обновяване на зелени площи, дървесни и храстови видове, обособяване на места за компостиране на растителни отпадъци и за събиране и оползотворяване на дъждовна вода, монтиране на камери за видеонаблюдение на ключови места, за повишаване сигурността и намаляване случаите на вандализъм.