Улиците на Римини са пусти, както и навсякъде в Италия. Снимка Росица Георгиева

Улиците на Римини са пусти, както и навсякъде в Италия. Снимка Росица Георгиева

Италия оглави черната класация в Европа по брой заболели от корона вирус – COVID – 19. Въпреки че правителството затегна още повече мерките срещу разпространение на вируса, броят на заразените продължава да расте. Най-засегнатата от пандемията страна на Стария континет отбеляза нов мрачен рекорд, след като за едно денонощие битката с вируса загубиха 800 души. Заболелите вече са 59 138 души. 5 476 са смъртните случаи. Критично е състоянието на 3000 души, а броят на оздравелите вече е 7 024. В световен мащаб броят на болните вече е 339 710.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на корона вируса.

Бургазлийката Росица Георгиева вече 16 години е в Италия, а последните две седмици не е излизала и от дома си в Римини. Градът е община в региона Емилия – Романя и столица на едноимменната провинция Римини. Градът е може би най-известният курорт на адриатическата Ривиера.

"Италия е в критично положение, най-вече Бергамо. Има толкова починали хора, че няма място в гробищата. Идват с военни камиони и ги карат извън региона. За жалост в Милано има още хора, които не спазват законите Затова увеличават глобите и контролите с надеждата да ги задължат да си стоят вкъщи. Вчера публикуваха молба за търсене на 300 лекари, от цялата страна, понеже не стига персонала. Включват се и студенти по медицина, правят се и много дарения. Вярваме че всичко ще свърши скоро", описва ситуацията Росица.

До тук обаче се стигна след като италианците подцениха силата на вируса и неспазваха наложените първоначални ограничения. "Сега всички фирми са затворени освен тези, които се занимават с произвеждането на хранителни стоки. Не може да излизаме от вкъщи, освен ако не ходим да пазаруваме или по спешност. Парковете са затворени, не може да се разхождаме на плажа, не може да се практикува спорт на открито. Който има куче, може да го разхожда само в близост до жилището си. В супермаркетите, в зависимост от размера им, може да влизат определен брой хора, тези които са отвън на опашка трябва да са на дистанция 1 метър един от друг", каза още Георгиева и допълни, че всеки регион е въвел различни рестрикции в зависимост от броя на заразените. 

Има наказателни глоби до 206 евро, в Милано са 5 000 евро и затвор до 3 месеца. Въпреки че магазините се зареждат с хранителни продукти и в Италия го има феномена - пълна количка. "Много хора пълнят количките със запаси, за да не се налага често да се ходи до магазина. Може да се излиза/пазарува един път на ден само от един човек на семейство. Но храна в супермаркетите има. В магазините всичко е заредено, както обикновено и нищо не липсва. Сега сигурно зареждат повече и по-често понеже хората се запасяват доста сериозно", допълни тя.

Както у нас така и в Италия все още има хора, които не разбират колко е сериозно положението, затова и мерките са затегнати. Вече се затварят и второстепенните улици, за да може да се проверяват всички коли, които минават. Бизнесът е в колапс, но държавата помага. "600 евро дава държавата на работещите, които заради епидемията са принудени да си стоят вкъщи. Който има заем може да блокира вноската. Таксите и сметките за фирмите са отложени за май или юни месец", разказа Росица.

И на фона на критичното положение броят на заболелите през последното денонощие е с около 150 по-малко от предходния ден. Това е малка светлина в тунела и знак, че мерките дават резултат.

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки