Kypane

Kypane

Изкъпаха 2-ма зетьове в Кошарица

от несебърското село се провежда всяка година на 7-ми януари. Тази година заедно с тях във вира бяха изкъпани и кмета на Кошарица - Павел Павлов, и свещеник Димитър към храма "Свети Иван Рилски" в селото.

Смята се, че в основата на обичая е езически обряд, видоизменил се след приемането на християнството. По традиция подготовката за днешното къпане започва още на 5-ти януари, но същинската му част е от сутринта на Ивановден. Kypane1В ранната утрин първите "окъпани" са булките в домовете им в присъствието на свекървата и роднини. След това зетьовете се отправят към селската кръчма, като всеки от тях е придружаван най-малко от двама ергени, които са своеобразна охрана, обезпечаваща го по ритуала за къпането. Музиката на гайда и тъпан кара присъстващите да се хванат на хорото около масите в кръчмата, което се изнизва на мегдана, а оттам по главната улица се отправя към вира в покрайнините на селото. Там пред насъбралото се множество от хора се изпълнява същинското къпане на зетьовете, в т.ч. и на пропуснатите от по-миналата година, ако има такива. Ако има някой неразположен или отсъстващ, той влиза в списъка за къпане следващата година. Къпането Kypane2е доброволно, но при проявен отказ се прилагат насилствени способи като бутане и блъскане във водата.

Настоящият Ивановден бе сравнително топъл за сезона, но водата си бе ледена. Потапянето в нея е не само своеобразна кръщавка, а и тест за мъжество и издържливост на кошаренските зетьове и техните сподвижници. Сред тях през последните години неизменно е кметът Павел Павлов, а този път те се увеличиха и със свещеник Димитър.

Изпълнението на обичая само по себе си е и забавно, но то е първият своеобразен студен душ и първа закалка в съвместния живот на младата брачна двойка. Знаменателното при двете кошаренски двойки е, че вече са с принос към увеличаване жителите на община Несебър с едно момче и едно момиче.

Максим Момчилов