Теренът е държвна собственост и от Община Бургас имаха намерение да поискат превхърляне на собствеността, за да изградят паркинг там

Теренът е държвна собственост и от Община Бургас имаха намерение да поискат превхърляне на собствеността, за да изградят паркинг там

Живеещи в района на бургаския булевард "Демокрация" не искат изграждането на етажен паркинг там. Бургазлии, които живеят в два блока в съседство с терена са събрали подписка, с която се противопоставят на инвестиционното намерение на Общината.

Община Бургас от една година идентифицира места, където е възможно да се построят многоетажни паркинги и пита своите граждани дали одобряват тези локации, тъй като без тяхното съгласие подобни проекти няма как да се реализират. Досега твърд отказ срещнаха предложените опции на улица "Македония" в комплекс "Възраждане" и при улиците "Самуил" - "Фотев" - "Шейново" в Централна градска част.

Потенциалният паркинг на "Демокрация", върху терен пред сграда на Медицинския колеж, е третият проект, който със сигурност отпада от бюджета за новата година. Срещу него внесоха подписка жителите на бл. 164 и 71 в комплекс "Братя Миладинови".

"Предпоставките за пътно транспортни произшествия ще се повишат многократно, особено с деца, също така шумът и замърсяването с изгорели газове от автомобилите. От всичко това най-потърпевши ще сме ние, живущите около паркинга!", аргументират се подписалите се във възражението бургазлии.

Проблемът с увеличаващия се брой автомобили в града ни е сериозен. Община Бургас ще продължи да търси варианти за справяне с него в диалог с гражданите.

Проблемът с паркирането в района бе коментиран по време на общественото обсъждане на проекта за ремонт на "Демокрация". Тогава стана ясно, че терена зад Медицинския колеж е държавна собственост и Община Бургас може да го поиска за стопанисване с цел изграждане на паркинг там. До това обаче няма да стигне, след като живеещи наоколо са против идеята.

В момента в общината има регистрирани 220 000 автомобили, което прави средно около две-три возила на семейство.