Доц. Асенова обобщи резултатите от анкетата с участието на български организации. Снимка Лина Главинова

Доц. Асенова обобщи резултатите от анкетата с участието на български организации. Снимка Лина Главинова

Национален архитектурен резерват "Кабиле" (намира се на 10 км. от Ямбол б.а.) и джамията "Селимие" в Одрин са предпочитани места за посещение от българските туристи. Това показва допитване, направено в рамките на проект "Съвместни инициативи за промоция на трансграничия регион България - Турция като атрактивна турстическа дестинация - Joint tour". Проектът се реализира със средства по програма "Интеррег - ИПП България - Турция 2014-2020 г." и се изпълнява от Бургаска регионална туристическа асоциация.

В допитването от българска страна са участвали 24 организации от Бургас, Ямбол, Хасково и София. Резултатите от анкетата бяха представени от доц. Марияна Асенова - ръководител катедра "Туризъм" в СУ "Св. Климент Охридски". Те показват, че туристите са добронамерине към местното население, а местните отчитат положителните моменти от посещенията на туристите. Участниците в допитването са подредили 36 обекта на територията на областите Бургас, Ямбол и Сливен, които туристите биха искали да посетят. На първо място е НАР "Кабиле", на второ - остров "Света Анастасия", на трето - Несебър. В първата десятка попадат три бургаски обекта - "Аква калиде", "Пода", Фестивалът на пясъчните скулптури.

На въпроса: "Кои обекти в Къркларели и Одрин бихте искали да посетите?" отговорите са: 1. Джамията "Селимие" - Одрин, 2. Църквите "Св. Георги" и "Св. св. Константин и Елена" в Одрин, 3. Музея на здравето в Одрин.

Предпочитаните маршрути, които са посочени са:

Несебър - Бургас - Созопол - Царево - Малко Търново - Къркларели - Одрин

Бургас - Странджа - Инеада

Бургас - Кабиле - Хасково - Одрин - Къркларели - Дерекьой - Малко Търново

Село Мезек - Елхово - Средец - Бургас - Малко Търново - Къркларели- Визе - Одрин

Бургас - Ямбол - Ивайловград - Одрин - Къркларели - Малко Търново

"Интересното при отчитането на резултатите е, че всички маршрути са кръгови. Краят на пътуването е при неговото начало", коментира доце. Асенова.

Две трети от участниците в анкетата са посочили, че искат да спят на хотел, само 16% са избрали къщи за гости. 52% предпочитат пътуването да е с приятели, 37% избират организирано от туроператора пътуване. Повечето от анкетираните избират да пътуват с автомобил, около 34% предпочитат автобуса.

За българските участници в допитването няма сериозни пречки при пътуванията им в съседна Турция. Като такива те все пак са посочили опашката на границата, недобрата инфраструктура на места и други.

Турският консул в Бургас сравни туризма ни с ябълка