Поръсечете крокетите с пудра захар и ги поднесете. Снимки Chef Димитър Боев

Поръсечете крокетите с пудра захар и ги поднесете. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Оризови крокети с праскова

 

Необходими проекти

100 гр. ориз

400 гр. мляко

70 гр. захар

20 гр. масло

2 жълтъка

1 праскова

ванилия/кора от лимон

кора от портокал

олио за пържене

 

За панировката:

200 гр. брашно

200 гр. галета

200 гр. яйца

 

Начин на приготвяне:

Смесете млякото, захарта и ванилията в тенджера, поставете я на котлона, за да заври сместта. Добавете измития ориз и го оставете да се сготви. Целта е да се получи смес по-гъста от ризото, за да може от нея безпроблемно да се оформят топчета, без те да се разпадат. Когато оризът придобие нужната консистенция, прибавете маслото и двата жълтъка и ги объркайте добре. Добавете нарязаната на ситно праскова и разбъркайте отново. Разстелете получената смес в тава и я оставете да изстине.

Когато оризът е вече охладен, опитайте и добавете захар, ако е нужно. Оформете топки от сместа. Оваляйте ги първо в брашно, после в яйце и накрая в галета, след което ги оставете в хладилника да стегнат. Преди да ги изпържите, оваляйте отново в галета. Пържи се в сгрощенето олио. След като са готови ги поръсете с пудра захар и им се насладете.

Галерия