DSC_4967

DSC_4967

Кметът на Царево: Няма да има нови бетонни стени

грешката на севера. Гарант за това ще бъда аз и Общинският съвет. Това каза кметът на община Царево Георги Лапчев пред Chernomorie-bg.com. 60% от крайбрежието в морската община вече е застроено. Подробните устройствени планове за това са издадени през 2005-2006 година по време на управлението на тогавашния кмет Петко Арнаудов. "Тези територии вече са застроени. През 2010 година има издадени разрешителни за строеж, които са с 5-годишен давностен период и ако дойде инвеститор и поиска да му презаверим документите, не можем да му откажем. Нямаме правно основание за това", коментира Лапчев. Според него, Общият устройствен план на общината не е най-добрият, но по него няма да се случат страшни неща в региона. "Проблемът са отделните ПУП-ове, които вече са влезли в сила. Защо навремето никой не е поискал да ги обжалва?", пита кметът на Царево.

Според ОУП на общината се предвижда разширяване на зоните за строителство около населените места, които попадат и в територията на природен парк "Странджа". Става въпрос за районите около Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово, странджанските села Българи, Кости, Бродилово. "За последните няма опасност, защото няма заявени инвестиционни намерения там. В 3-4 километровата зона между Синеморец и Ахтопол също не се предвижда никакъв строеж. В ОУП има посочени зони за спорт в района около Варвара. Аз съм против там да се изгражда голф игрище, но защо да няма спортна площадка?", пита Лапчев.

Според него, проблемите на Царево трябва да бъдат решавани на място. Той отдавна настоява да се организира форум, който да се проведе в морската община и касае нейното бъдеще. "Когато се решава съдбата на 10 000 души, защо никой не ни пита? Налагат ни решения и ни казват: "Така е най-добре за вас", допълни Георги Лапчев.

Общината работи в партньорство с досегашното ръководство на природен парк "Странджа" по няколко проекта. От вчера е освободен директора на парка Стефан Златаров, а предстои да бъде изготвен план за управлението на парка. "Не мога да коментирам решенията на Изпълнителната агенция по горите във връзка с освобождаването на Златаров", каза още царевският кмет.