Krychmi

Krychmi

Кметът на Варна поиска заведенията да затварят в 23.00 часа, не го подкрепиха

Това решиха на днешното си заседание общинските съветници от комисия "Туризъм, търговия и рекламна дейност" към местния парламент.
Предложението за намаляване на работното време засяга заведенията за хранене и развлечения, игралните, хазартните и интернет залите и е съобразно изискванията на Регионалната здравна инспекция с оглед на разпоредбите на Закон за защита от шума.
Общинският съветник Николай Недков възрази, че не е обосновано заведенията да затварят по-рано през летния сезон. По думите му това ще бъде допълнително утежнение за бизнеса в града, тъй като лятото хората сядат по заведенията към 21:30 часа, а към 23:00 часа ще дойдат инспектори да затворят обекта. Според решението на местните депутати заведенията ще упражняват дейността си от 6:00 до 24:00 часа освен, ако собственикът не поиска удължаване на работното време.
Общинските съветници приеха и предложението на колегата си Андрей Василев от "Нашият град" за забрана за зареждане на търговски обекти в многофамилни жилищни сгради 22:00 и 7:00 часа. Обекти, намиращи се до 30 метра от жилищни сгради или в имот с режим на етажна собственост ще имат право да работят от 6:00 до 22:00 часа. За удължаване на работното време ще се изисква съгласието на 50+1% на собствениците.
Въвеждат се и ограничения за озвучаване на открити площи на заведенията за хранене и развлечение. Пускането на музика в жилищните зони ще бъде забранено от 22:00 часа, а в курортите – от 24:00 часа. Ветото ще важи до 8:00 часа. 

Днес+