RIMVarna

RIMVarna

Книга развенчава произхода на днешните гърци

Българското издание е третото в света. Основната теза на автора е, че днешните гърци нямат нищо общо с античните и не само не са произлезли от тях, но са и потомци на народите, унищожители на античния гръцки народ - славяни, българи, власи, албанци и араби.

В книгата се публикува и за първи път "Летопис на Монемвасия" - един от най-важните писмени исторически паметници, касаещи българската история през ранното Средновековие.

Якоб Фалмерайер e немски историк, ориенталист и публицист. Той е полиглот владеещ  албански, гръцки, арабски, английски, френски, иврит, италиански, латински, новогръцки език, персийски, руски, сръбски, испански, турски. Това донякъде обяснява и интересите му в областта на етнографията.

Неговият труд "Историята на полуостров Морея през Средновековието" в два тома/ първият издаден през 1830 г., вторият шест години по-късно/  предизвиква противоречиви реакции заради идеята на автора за прекъснатия етнически контюинитет между античността и средновековието на територията на Гърция.

В научните среди това твърдение предизвиква истинска буря. Срещу автора  започва същински кръстоносен поход, воден от най-видните византолози и медиевисти на онова време.

И до днес тази историческа истина продължава да бъде изключително непопулярна. Без да се оборва, тя просто не се коментира. Причината е в историческата инерция, криворазбраното уважение към  античната гръцка култура, както и невероятно активната политика на гръцката държава. Всичко това прави невъзможно дори само публикуването на горните съчинения. „За произхода на днешните гърци“ излиза за първи път на гръцки (в тираж от 1000 бр.!) едва 150 години след публикуването на оригинала, през 1984 г

С публикуването на труда на Якоб Фалмерайер за първи път на български се дава възможност на читателите да се запознаят с едно полуапокрифно и неизвестно учение. В допълнение, е публикувана и "Хрониката на Монемвасия" - най-яркото свидетелство от годините, в които изчезва древният гръцки народ и се появява днешният му азиатско-християнски наследник, подвизаващ се под неговото име. Освен общото име има и още нещо, което свързва днешните гърци с древните елини. И то е, както пише Фалмерайер, че същото слънце, което е греело над главата на Перикъл, изгрява всеки ден и над главите на сегашните обитатели на Континентална Гърция, Пелопонес и островите.