Композитор и певец отново на "Бургас и морето" след 4 години мълчание

Песента е сред избраните 16, които ще звучат в края на юли на сцената на Летния театър в Бургас. Тази година фестивалът, организиран от община Бургас, няма да има конкурсен характер и ще се проведе само в една вечер. По време на галата ще прозвучат отново 16 песни, печелили наградата на жури и публика от 1973-та година до 2009-та година.

 

Chernomorie-bg реши да издири авторите и изпълнителите на тези песни. Така читателите ни ще разберат, какво се е случило с песните, каква е тяхната съдба и какви са отношенията между автори и изпълнители днес. Репортер на сайта се срещна и разговаря с бургаския изпълнител Георги Дюлгеров. В дует с друг бургазлия - Стефан Илчев те представиха "Това море и този бряг" през 2006-та година на конкурса. Автор на музиката е Милен Македонски, на текста - Стефан Чакъров. Песента е включена под последния номер 16 в гала вечерта.

"Първоначалното желание на Милен беше песента да се изпълнява в дует от Маргарита Хранова. Не знам дали се беше спрял на сценичния й партньор. В разговор обаче му подхвърлих идеята, че с това парче може да се направи чудесен мъжки дует - нещо по-различно от общоприетото. Така той избра мен, а постепенно се спряхме и на Стефан", разказа Георги Дюлгеров. Същата година той участва в конкурса и като изпълнител на още една песен - "Защо се сбогувам", която се нареди трета в класацията на зрителския вот и получи наградата за аранжимент на Руслан Карагьозов.

"Това море и този бряг" звучи един единствен път - на конкурса. След това Дюлгеров я е пял няколко пъти по свои участие. Никога обаче след 2006-та година парчетото не е било изпълнявано от него и Стефан Илчев.

Малко след конкурса отношенията между Георги Дюлгеров и Милен Македонски се оптягат и двамата до днес не си говорят. "Не сме се виждали оттогава. Не знам, какво ще се случи на сцената в края на месеца. Ще си говорим ли? И какво можем да си кажем, след толкова време?", чуди се певецът. Той е Стефан Илчев ще трябва отново да се сработват, за да представят песента по най-добрия начин. Двамата ще репетират след 20-ти юли, когато ще са готови новите аранжименти на всички 16 песни, селектирани за гала вечерта.

"Не може без този конкурс. Трябва да го има, но да е в две вечери. Беше чудесно, когато имаше и конкурс за изпълнители. Така младите певци трупат опит и публиката не се чуди от къде са се появили", смята Георги Дюлгеров. В продължение на няколко издания "Бургас и морето" имаше и конкурс за изпълнители. Така заедно с песен, жури и публика имаха възможност да определят и най-добрия, според тях, певец.

"От "Бургас и морето" са излезли невероятни хитове и в изпълнение на Ваня Костова, на Тони Димитрова, на "Тоника". Конкурсът се развиваше и вървеше нагоре, когато Стефан Диомов се занимаваше с организацията му. След това се превърна в конкурс за пари. Но нещата трябва да се изчистят и той да върви напред", категоричен е Георги Дюлгеров.