Кукери гонят злите сили на Месни Заговезни

, кукерите носят със себе си "кукла бебе". Който успее да я открадне от групата, която обикаля селото, трябва веднага да хукне да бяга. След него се впускат кукерите, за да си върнат обратно куклата. "Крадецът" бива повалян на земята и удрян с пръчки за здраве.

 

 

 

 

Кукерските игри в Твърдица се организират на Месни Заговезни, които се отбелязват днес. Празникът е известен още като Неделя Месопустна. Той се отбелязва неделя преди Сирни Заговезни и 8 седмици преди Възкресение Христово. Тази година Великден ще се празнува на 24 април.

На Месни Заговезни се заговява с месни ястия. От днес до края на Великите пости, които започват на 7 март, се забраняват месо и месните храни. На днешния празник на трапезата трябва да има месни ястия. От утре - 28 февруари до Сирни Заговезни (6 март), трябва да се консумират основни млечни продукти - сирене, кашкавал, мляко, яйца. На Сирни Заговезни се взема прошка. По-младите искат прошка от по-възрастните родители, кумове, сватове. Вечерта се изпълнява ритуала "хамкане".