DSC_1848-2

DSC_1848-2

Кънев срещу Зафиров - трябва ли армията да пази границата

един срещу друг, защитавайки правотата си - трябва ли армията да пази националната ни граница. Повод за това стана предложението военните да бъдат включени в защитата на границата ни с Турция, за да бъде намален трафика на бежанци оттам в страната ни. Дебатите по темата се разгоряха, след инцидента край Елхово при който загина граничен полицай.

"Армията не трябва да участва в опазването на границата ни. Нека МВР да си свърши работата. Не могат да се сменят приоритерите", твърди Атанас Зафиров (вдясно на снимката).

Колегата му Петър Кънев обаче е на противоположното мнение. "Не е нормално, когато в Елхово са командировани 200 гранични полицаи от цялата страна и са настанени на палатки, 2000 военни в Ямбол да ходят на работа сутрин и вечер да се прибират. Армията трябва да бъде на границата", заяви Кънев (вляво на снимката).

"Армията трябва да се включи, ако има война", контрира го Зафиров. "Не е нужно да има война, за да бъде използвана", репликира го Кънев.

"Има законови ограничения, които пречат армията да бъде използвана за охрана на границата", продължи спора Зафиров. "Ограниченията ги създаваме ние", отговори му Кънев.

Размяната на реплики стана на пресконференция днес, дадена от двамата депутати пред бургаските медии.