DSC_8879

DSC_8879

Латвийска компания ще превози до Рига 173-ма от туристите на "Алма тур"

"Алма тур" за 7 милиона лева дълг. "България ер" започна да отменя полети в събота сутринта. В почивния ден около 500 руски туристи от три полета останаха блокирани на летището в морския град до вечерта. По-късно бяха настанени в хотели. 

В събота бе отменен и полетът до Хелзинки. За понеделник има един планиран полет на "България ер" с туристи на "Алма тур" за Москва. Ако двете фирми не се разберат за погасителен план за изплащане на дължимите суми, вероятно чартърът няма да се изпълни. Преговорите между двете компании текат вече трети ден, но разбирателство все още няма. 

Представителят на "България ер" за Бургас Стоян Митев каза, че до края на месеца превозвачът има заявени още около 12 полета с туристи на "Алма тур". Той припомни, че предупрежденията към туроператора за изплащане на дълга текат от 2-3 седмици. Стигало се е и до едночасови забавяния на полети и подписване на споразумения между двете фирми на място на летището. В крайна сметка обаче тези споразумения и погасителни планове не са се изпълнявали. 

"България ер" работи с около 10-на туроператора и досега не е имало подобен проблем.

Хотелиери в курортен комплекс "Слънчев бряг" са готови да настанят безплатно и да осигурят необходимите условия на чуждите туристи, блокирани на "Летище-Бургас". Това съобщи председателят на Управителния съвет на СНЦ "Съюз на собствениците" в туристическия комплекс Елена Иванова след приключилото извънредно събрание на Съюза. То бе свикано, след като правителственият самолет "Airbus A 319" бе изпратен да превози родителите с малки деца, бременните жени и болните туристи от Бургас и Варна до Москва.

Хотелиерите гарантират да поемат в техни бази разноските по престоя и обслужването на всеки един турист, докато има яснота кога ще бъдат извозени с полети летовниците и бъде преодоляна кризата на аеропорта. 

Експерти в туристически бизнес в "Слънчев бряг" посочват, че през тази година резервациите на руски туристи са с повече от 10 на сто в сравнение с миналогодишните. По последни данни на бранша, 80 процента от руските туристи идват у нас за ваканционни пътувания, три четвърти за почивка на море. 90 на сто от туристите пристигат от Русия със самолет, а всеки втори руски посетител предпочита да отседне в 4 и 5-звездни хотели.

Днес+