DSC_8249

DSC_8249

Любен Дилов-син: Жертвата на десните да не издигат собствен кандидат-кмет в Бургас е голяма, но оправдана

Защото за мен е жертва да нямаш собствен кандидат кмет, защото знаеш, че един силен кандидат за кмет ще ти дърпа много листата, понякога качва двойно процента на листата. Така че това е разумен ход, в който всеки си е отчел грешките от миналото и си е направил своята жертва. Важно е за нас.

- След като коалицията стана факт, участниците в нея заявиха, че всички съветници, които влязат в бъдещия парламент на Бургас ще забравят тясната си политическа принадлежност и ще работят като съветници на "Синята коалиция" и ОДС. Може ли да сработи тази формация?

- Ами тя е единствена и възможната при тези резултати, които десницата има в момента т.е., ако това бъде възприето като модел навсякъде в страната много по-лесно ще отприщи процеса. Мога да кажа от името на "Гергьовден", че когато станахме членове на "Синята коалиция" за последните парламентарни избори ние без проблем приехме, че няма да имаме собствени депутати, няма да посочваме хора на избираеми места и ще приемем за наши депутати хората, които ще ни представляват и нямаме основание да се сърдим. Много често сме били недоволни от техни решение примерно да се държат малко по-талибански да не подкрепят бюджета, но това са били принципни спорове, отколкото политически. Този модел е съвсем възможен на национално ниво.

- За втори пореден път десните не издигат свой кандидат за кмет в община Бургас, изразявайки своята подкрепа за Димитър Николов. Според симпатизанти на дясното политическо пространство обаче това не е правилен ход, защото всяка партия с претенции да играе съществена роля в обществения живот трябва да има свой кандидат. Как ще коментирате този ход?

- За нас Димитър е изстрадано наше желание за смяна в Бургас. Лично моето участие в настояването той да бъде кандидат още преди четири години е голямо. В момента той е най-подходящия човек да продължи да прави това, което прави, а след четири години ще видим. Защото два мандата са доброто време за един управник. Третият мандат трябва да е много добър, за да може да го преплува, не да го спечели, защото третият мандат е критичен в много отношения - има умора, има загуба на приоритети, но Митко е млад, амбициозен и добър. Има и много други такива кметове в страната.

Жертвата, която правят тук СДС, "Гергьовден" и ОДС да не издигат собствен кандидат е голяма, но тя е оправдана.

- От 11 кандидати за кмет в община Бургас три са представители на нежния пол. Какво трябва да се промени в мисленето на бургазлии, за да изберат жена за кмет?

- Не се е появила достатъчно категоричната кандидатура. Като цяло жени по-рядко се избират за кмет, където матриархатния модел се вижда по-лесно и е по-разбираен. Но има големи градове, в които са избирани жени за кмет и те са били успешни като Елеонора Николова в Русе например. Тя спечели в много тежка битка с БСП.

"Гергьовден" формация, която влезе в международните новини с издигането на кандидат-кмет на Варна жена, която роди броени дни преди изборите - Кремена Йорданова. Ние сме правили опити да пробиваме модела. Имали сме изцяло женски листи за съветници например в Пловдив, в Казанлък вкарахме 3 съветнички на първото си явяване. Правили сме пробиви и не мисля, че има някакво специфично отношение, но става по-бавно. В по-малките населени места става по-лесно. Хората са събрани около семействата си и са по-наясно кой ще свърши работата. На мнение съм, че особено що се отнася до управление на общини жените не просто не отстъпват, ами са по-добри от мъжете.

- В морските общини бяха създадени различни десни коалиции. Защо не можа да се повтори "модела Бургас"?

- Ако говориш за различните места в региона е много сложно, защото има много родови отношения. По-малките градчета са изцяло разпределени на родове и много трудно може да ги пребориш с политически средства. А ако се говори за морски общини - във Варна кошмарът е пълен. Там като изключим една-две коалици, които са сглобени на чисто идеен принцип например - ние с ВМРО и "Ново време", всичко останало са корпоративен вот, дори и БСП т.е. те не се събират по идеологически принцип, а по предприятие и по сфера на влияние. Варна е един от най-кошмарните вотове, изключително кофти пример. И аз при сравнението между Варна и Бургас тук съм дразнил местните, като съм давал аванс на Варна като икономика, като развитие, като градоустройство в момента там в политическо отношение е голям срам. И го заявих на пресконференция във Варна и за тяхна чест вестникарите го написаха. За Бургас, каквото и да се говори, и тук има бизнес партии, има построения върху корпоративен вот, но те са незначителни. Все пак има ясно изразени идейни платформи, които се състезават и което е нормалното, докато във Варна политическото е в тясна криза.

- Броени дни преди местния вот какви са прогнозните ви резултати за общините по Черноморието - Несебър, Созопол, Царево?

- За малките общини ми е трудно да кажа. Има си вечната феодална борба в Царево. Поредното антифеодално въстание срещу Петко Арнаудов на всеки четири години. Въпреки големите мераклии там, мисля, че Петко ще спечели. Време е за промяна там. Този човек подведе хората. Аз съм пряко засегнат от това, защото когато ходихме и обяснявахме с Батилов (Тодор Батилов - бивш депутат от "Атака") да не се определя твърдо границите на парк "Странджа", а да влязат в "НАТУРА 2000", защото тя им позволява да имат земите си и да развият върху тях някакви стопански дейности съобразени с опазването на околната среда, местните не ни повярваха. А сега загубиха много повече. И мисля, че Петко подведе хората с тази чиста популистка кампания, която водеше - "Ето аз ви пазя земите, аз се бия за вас". Ето сега видяха, какво стана.

В Созопол е много интересно, не мога да кажа, какво ще стане. Там по всичко изглежда, че нашия кандидат Константин Палазов (коалиция "На чисто" - "Гергьовден" и ДСБ) ще излезе на балотаж срещу Панчо Рейзи (Панайот Рейзи - настоящ кмет и кандидат за втори мандат от ГЕРБ). Дали ще сработи битката всички срещу ГЕРБ или по-скоро срещу връткавия начин, по който Панчо стана кандидат на ГЕРБ. Може и да сработи. Особени хора са, особено Гръцката махала. Хора своенравни.

За Несебър не мога да се ангажирам с прогноза. Има много обяснения за това, което става там. Мисля че вечните два рода в Несебър се сбиха, намериха си формули, при които да се състезават на избори.

- Всички опозиционни партии в последната предизборна седмица много активно предупреждават за манипулации на вота, за опорочяване на изборите. Това ще доведе ли до някакъв резултат?

- В последната седмица нещата ескалираха, но не се говорят от сега. В момента вече не може да спират управляващите този процес и това говорене. Това наистина застрашава изборите. Може ли да промениш размерите на бюлетината в последния момент? Ще има някакъв резултат. Много хора може да помислят сериозно да не признаят изборите. Трябва най-малко да го заявим, че има такава опасност, за да се стреснат управляващите. Защото непризнаването на един избори 20 години след промените, ще е голям шамар за нас. Оценката на организацията, която мери прозрачността на изборите в Европа, е кошмарна за България. Първото изречение, с което започва е "Непрозрачност в действията на Централната избирателна комисия".