SAM_2842

SAM_2842

Людиев: Наредбата ще редуцира спортните клубове

съвет на Бургас. Промените в нея предизвикаха недоволство у някои клубове. Според тях наредбата ще доведе до намаляване на субсидиите за дейността им, както и до неправилно разпределение на средствата. Съгласно промените, съотношението става 30:70 в полза на клубовете, които ще получават повече средства в сравнение с индивидуалните спортисти. Субсидията за спортните клубове за настоящата година е в размер на 1 000 000 лева.

Наредбата бе атакувана от областния управител Вълчо Чолаков в Административния съд. Точките, които според него са спорни, са коригирани. Докладната записка с промените вече е разгледана в Комисията по спорт в ОбС и предстои да бъде гласувана на предстоящата сесия на местния парламент, насрочена за 29-и март.

"Община Бургас ще следи за изпълнението на наредбата и клубовете да предоставят нужните отчети за похарчените средства в срок. А контролът ще бъде осъществяван от Общинския съвет", обясни още Людиев. Според него трябва да мине една година, за да заработи ефективно наредбата. Тя обаче ще се отрази и на броя на клубовете. През 2007 година техният брой е бил 36, а в момента е 123. И всички те получават средства за дейността си. "Когато един спонсор дава пари на клуб, той иска резултат. Така и ние - искаме резултати, за да бъдат разпределени правилно средствата", каза още Людиев.