DSC_0071

DSC_0071

Министерство отряза майките на деца с увреждания в Бургас. Те - бесни на Общината

че парите, които трябва да получат за грижите, които полагат за децата си, са обидно ниски.

Средствата се отпускат по проект "Достоен живот", който Общината е спечелила. Размерът на сумата е 500 000 лева, които ще бъдат разпределени между 145 семейства през следващите две години. Средствата ще стигнат за заплащане на труда на родителите, които работят като личен асистент на децата си за 2 работни часа на ден. Това прави 80 лева на месец.

"От Министерството ни казаха да се обърнем към Общината. Тези проекти не са в наша полза. Общината дава повече пари за неправителствени организации, отколкото за подпомагане на родители, които имат деца с увреждания", негодуваха майките. Реално тези родители не могат да работят, защото полагат 24-часови грижи за децата си. Те обаче не получават облекчения за това. Майките и бащите изразиха възмущението си от това, че са отрязани средствата по проекта, пред заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности в Община - Бургас д-р Лорис Мануелян. "Няма такава държава в Европа, в която да се отделят толкова малко пари за деца с увреждания", категоричен е д-р Мануелян. По думите му от Министерството на труда и социалната политика са отрязали Общината по проект "Достоен живот". Парите, които Общината ще получи, се равняват на сумите, които ще бъдат преведени по сметките на много по-малки общини в страната.DSC_0059

По предишния проект, който Общината бе спечелила, бяха сключени договори за личен асистент с 96 семейства. Средствата по него стигнаха за заплащане на 7-часов работен ден. Сега обаче по проекта ще бъдат включени 145 семейства, които имат деца с увреждания, но парите са доста по-малко. Това означава, че родителите, които ще бъдат лични асистенти, ще сключат договор с Общината с работно време по 2 астрономически часа на ден. Договорът е с продължителност 18 месеца. А всеки месец родителите ще получават по 80 лева, което е обидно малка сума.

"От Министерството обещаха, че ще ревизират средствата, които ще ни бъдат отпуснати", допълни д-р Мануелян. Общината има възможност да помага на такива семейства единствено чрез спечелване на проекти и по-ниски наеми за общинско жилище, ако семейство на деца с увреждания живее в такова.