Изпращането на миночистача и екипажа стана с ритуал. Снимки ВМС

Изпращането на миночистача и екипажа стана с ритуал. Снимки ВМС

Миночистач  "Прибой" отплава за участие в мисия на НАТО. Той и екипажът бяха изпратени от пункт за базиране Бургас с ритуал. Плавателният съд от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се включва в задграничен поход като част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО – SNMCMG2. Целта на плаването е повишаване нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на противоминни операции в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване с кораби от страни членки на НАТО.

За времето на участието си в групата – от 15-ти януари до 5-ти февруари 2020 г. е планирано базов миночистач "Прибой" да се посети пристанище Констанца в Румъния, пристанище Варна в България и пристанище Ерегли в Турция. Командир на кораба е капитан III ранг Христо Гинев.

В словото си към екипажа на кораба командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков изрази своята увереност в способностите и професионализма на военните моряци от кораба и им пожела успешно изпълнение на всички поставени задачи и безаварийно плаване.

На ритуала присъстваха и началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Велко Велков и командирът на дивизиона противоминни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.

Отец Стилиян от църквата "Свети Никола" в град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа на базов миночистач "Прибой".

Галерия