DSC_1514

DSC_1514

Мия Мертели показва словенско изкуство в "Богориди"

Асоциацията идва от най-високия връх на планинската верига в Словения, в чието подножие тя живее. В карните си Мия Мертели търси връзката между природата и хората и умело борави със символите.

Художничката се е отдала на рисуване от 1994 година. Преди това активно се е занимавала с дизайн, който завършва в родината си. DSC_1521

Като моден и аксесоарен дизайнер, тя съдейства за създаването на колекции в добре познати текстилни фирми.

Организира собствени модни ревюта, представя авторски колекции, които й носят много награди и признания.

От 1994 година тя е регистрирана в Регистъра на независимите творци на словенското Министерство на културата.

На откриването на изложбата гостите в галерията имаха възможността да се насладят на изпълнението на цитра - традиционен музикален инструмент. Даница Бутинар пристигна заедно с Мия Мертели в Бургас, за да представи музикалните традиции на родината си. DSC_1523Така чрез музиката и изкуството бургазлии се докоснаха до културата на Словения. Те имаха възможност да опитат и словенско пенливо вино със златни частици и традиционни словенски сладки. Мия, Даница и тяхната приятелка Нада Павшер (кординатор към "Еко училища" в Словения) ще останат у нас две седмици. "Ще се опитаме да им покажем красотата на страната ни", като Петя Йорданова - кординатор на "Еко училища" в Бургас.