IMG_7862

IMG_7862

Мият улиците във Варна през ден

на общината. Специализиран автомобил на фирмата по чистотата "Титан" мие булевардите "Мария Луиза", "Княз Борис І", "Христо Ботев", "Приморски" и улица "Девня" до Аспаруховия мост. Дейността му е безвъзмездна, тъй като в общинския бюджет за тази година няма предвидени пари за миене на улиците. Затова то се прави за сметка на част от дейностите ръчно метене и оборка.

В някои от кварталите миенето на булевардите започна още през април и ще продължи до края на септември. То е ангажимент на фирмите по чистотата. Ръчно се мият пешеходните зони в центъра и крайбрежната алея. Въпреки това през месец юли автоматизираната измервателна станция, разположена на улица "Батак", е регистрирала превишение на нормите за наличие на фини прахови частици във въздуха в 13 дни от месеца. 
С по-слаба интензивност – по един или два пъти седмично, се мият основните улици и булеварди в останалите райони на Варна. Изпълнението на дейностите се проследява посредством джипиес система, а общинските служители в район "Владислав Варненчик" извършват контрола лично. Преди няколко дни беше взето решение измиването да не става в пиковите часове на деня. Специализираните автомобили няма да се движат по основните градски булеварди между 8 и 10 часа сутринта, между 12 и 13 часа по обяд и между 18 и 19 часа вечерта, за да не създават допълнителни предпоставки за задръствания.