P1060399.jpg1

P1060399.jpg1

Младите театрали на Бургас разсмиват с "Муха в тъпан"

"Муа у тупан" не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов  написа този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология.P1060422.jpg1.jpg4444

В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти  - "ручанье", "пие­нье", "гнявенье" и "тепанье"... Единици от същия този граовсхи народ, обаче, се противопоставят, търсят, жертват се, наистина обичат, вземат съдбата си в свои ръце и успяват да излязат от тупана! Сатиричното се отмества от една тънка лирична струйка в чепатия български характер, която опитомява проблемите и  ги извисява. Защото бълга­ринът е обречен на Космо­са, на звездите и стои висо­ко по рождение и по ген.

Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва "по свето" - да търси отговорите на трите вечни въпроса: "Кой си ти, от дека идеш и дека, че одиш?" По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – "залупеняци", "улаветини", живи "мрътавци" и "измекяри"…", сподели Ремун Велев.

Младежката театрална школа на Бургас е водеща театрална школа в България. Тя  е създадена през 2008г. в Младежки Културен Център гр. Бургас, с художествен ръководител - режисьорът Румен Велев.

Младежката театрална формация винаги е била сред най-добрите. Вече четири последователни години тя печели всички възможни отличия и награди от най-престижните международни театрални фестивали. Бургаската театрална школа е единствената общинска любителска структура в областта на културата не само в Бургас, но и в България, която е донесла толкова много индивидуални и общи първи награди на своята Община.

Спектаклите, които трупата поставя са в сферата на комедийното и по-точно на музикалния фарс. Трудните за поставяне автори, като Стефан Цанев, Уди Алън, Ст.Л. Костов, Иван Вазов, Боян Папазов са прекрасен материал за творчество. Съчетаването на ярко комедийното с пластически етюди, песни и танци поставя на младите актьори най-високи критерии за театралното изкуство, а когато към това се прибавят трагикомични и философски послания в нормалната продължителност на един  спектакъл, изискванията към тях стават  почти професионални. На тези  изисквания младите театрали отговарят с голяма амбиция и талант. Успехите им са безпрецедентни. През юни 2012г., със спектакъла "Службогонци", Младежката театрална школа на Бургас отново доказа, че е най-добрата в България, като спечели пет първи награди от три фестивала в Бургас, Варна и Албена. Ръководителят на школата Румен Велев, също за пореден път получи индивидуална първа награда за режисура и първа награда за театрален педагог.