Moryaci

Moryaci

Моряците от "Ина" искат заплатите си от корабособственика

на ул. "Дебър" 9, където се намира офисът на един

от собствениците на кораба – Георги Мишков. По негово нареждане корабът отплава, а според моряците – негова е вината за тяхното задържане. 
Утре се навършва 1 година от задържането на плавателния съд в съседна Гърция. През целия период шестимата българи – петима завърнали се и един в арест в Гърция, не са получавали заплати. Завърналите се наши сънародници всеки месец ходят да се подписват в Гръцкото посолство в София. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и не могат да напускат страната, което не им позволява да практикуват професията си и да издържат семействата си. Моряците за пореден път настояват корабособственикът да изплати възнагражденията им в размер на 130 000 щ. долара. 
"Мишков трябва и да поеме отговорност, за това което изтърпяхме. Жена ми ослепя, съпругата на капитана почина от стрес", заяви Николай Туртов, главен механик от кораба "Ина". Десетките жалби до редица институции, като Прокуратура, МВР, "Инспекция по труда" не са дали резултат. 
Сред протестиращите освен част от задържаните в Гърция моряци, бяха техни близки и моряци, които имат неизплатени средства от Мишков. Един от тях е мотористът Роберт Костов, който каза, че посоченият корабособственик му дължи възнаграждения в размер на 2 200 долара от две години. По думите му Мишков дължи пари на два града моряци. Познавам хора не само от Варна, но и от Бургас, Созопол, които също имат неизплатени заплати от него, добави Костов.
Борим се държавата да ни помогне, заяви Кирил Петров, син на задържания старши помощник Недялко Петров. Баща ми бе повикан за рейс от 20 дни на 3 юни миналата година. От името на корабособственика вече една година не е изпратен, дори адвокат при задържания. 

Днес+