DSC_9747

DSC_9747

Мосинов: Кметът на Бургас прави втори център в Победа

център в квартал "Победа"? Така поощри инвеститорите, да започнат да правят подробни устройствени планове на имотите си. Това заяви общинският лидер на БСП Бургас Евгений Мосинов. Според него, това е една от причините за случващото се с "Бургаски корабостроителници".

В края на миналата година 150 души от завода бяха освободени и останаха на улицата. 118 от тях вече са регистрирани в Бюрото по труда. Една част са наети на работа в новата фирма, която стана собственик на завода. Предстои да излезе решението на съда за обявяване в несъстоятелност на предприятието, за да могат работниците да си вземат обезщетенията. Процедурата е стартирала на 2-ри октомври м.г.

Междувременно стана ясно, че има изготвен и одобрен от Община Бургас Подробен устройствен план за територията на "Бургаски корабостроителници". Докладната записка с ПУП е входирана от кмета на общината Димитър Николов през април 2013 година и е приета на заседание на Общинския съвет.

"Бил съм против изменението на терена на Домостроителния комбинат. Земята в тази индустриална зона струва повече, отколкото предприятието. Когато говорим за ПУП обаче, трябва да се знае, че той се приема на разширен Експертен съвет, в който влизат и общински съветници. В този на общината няма представител на опозицията. От друга страна не може да се откаже на собственика да иска промяна в предназначението на имота му", коментира Евгений Мосинов.

Според него, проблема с работниците в "Бургаскии корабостроителници" идват и от тромавото законодателство. "Трябва да се облекчи реда за получаване на обезщетение и за изплащане на забавени заплати", добави Мосинов.