DSC_3212

DSC_3212

На "Четящият човек" - писаното слово минава и през стомаха

в третото издание на фестивала "Четящият човек", който започва тази вечер в Бургас. Някои знакови рецепти, включени в книгата на Март Крик - "Супата на Кафка", ще бъдат поднесени в две заведения в морския град. Рецептите са били любими на знакови личности от киното и литературата - Греам Грийн, Марсел Пруст, Вирджиния Улф, Оскар Уайлд и други. Рецептите са изпратени за кулинарния конкурс на фестивала. Така всеки четящ ще може да ги опита.

Резултатите от няколко конкурса ще бъдат обявени в рамките на фестивала. "Най-много участници имахме във фотоконкурса - близо 600, който тази година е на тема "Детето в света на книгата". А в конкурса за есе участниците са на възраст от 8 до 88 години", каза Гинка Панайотова - организатор на литературното събитие.

Десетки изложби, представяния, срещи са включени в програмата на феста. Той ще бъде открит от 18.00 часа до Часовника, където ще си дадат среща желаещите да се включат във флашмоба. Те ще получат тематична тениска и шапка и с книга в ръка ще извървят разстоянието до паметника на Христо Фотев в Морската градина на Бургас. Там ще бъдат оставени стихове на поета, разпечатани на хартия.

Официалното откриване е от 20.00 часа с концерт на Милетина на открита сцена "Охлюва". Преди това ще стане ясно и името на тазгодишния носител на наградата "Четящият човек".

Фестивалът се организира от верига книжарници "Хеликон" и община Бургас.