obuvki7

obuvki7

Наркопласьори белязаха територията си "по американски"

безобидните наглед "украшения" могат да са ориентир за пасьори на дрога. И с тях те да бележат границите на "завладяни" територии.

Практиката да се премятат стари обуща, вързани в чифт един за друг за връзиките си, върху телефонни жици или електрически кабели е позната сред гангстерските общности в Съединените щати като "shoefiti". Според хрониките начало на тази странна приумица дал млад наркопласьор в Атлантик сити, Ню Джърси. За да посочи мястото, където живее, той окачил пред къщата си оръфани кецове. Идеята се харесала на колегите му и така те започнали да отбелязват границите на '" банда територия", управлявана от групи, пласиращи дрога в гетата. Посланието, отправено към конкуренцията, трябвало да внушава: "Нарушиш ли периметъра, обувките ти ще останат сираци."obuvki8

Дали американската практика е навлязла и у нас или не, няма как да се каже със сигурност. В някой страни висящи обувки се използват като символ на скорошна смърт в дома. Другаде младежите ги окачат пред домовете си, за да покажат че са загубили девственността си. Случая в Бургас обаче едва ли може да има връзка с коя да е от тия традиции, които не са познати у нас.

Текст и снимки Татяна Байкушева