Несебър събира археолози от страната

Това е 49 издание на форума, на който ежегодно българските археолози си дават среща, за да се запознаят с най-новите постижения в науката и с резултатите, които колегите им са постигнали. Организатори на конференцията са Националният археологически институт с музей при БАН и музей "Старинен Несебър", а събитието ще премине под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров.

 

Предварителната програма на конференцията изобилства от интересни доклади. Още на първото заседание ще бъдат оповестени резултатите от археологическите проучвания в Несебър, а на следващия ден в различни заседания ще се докладват най-значимите български постижения в областта на праисторията, тракийската, античната  и средновековна археология.  В рамките на конференцията ще се проведе еднодневна екскурзия до Република Турция с посещение на археологически обекти в Лозенград и Виза, планирано е и  откриването на изложба в Археологически музей – Несебър, в която ще бъде представена изключително богатата и ценна колекция от теракотови статуетки, открити през последните две години в некропола на античната Месамбрия.

Несебър не е избран случайно за домакин на това важно събитие. "Изборът беше обоснован от съображения за значимостта на Несебър като град-музей и паметник на световното културно наследство, с оглед на провежданите в последните години в града мащабни археологически разкопки, както и поради наличието на активен и представителен общински музей и удобна хотелска инфраструктура", се казва в писмото покана до организаторите.