Съдия Росица Темелкова е омъжена, има две деца. Снимка Лина Главинова

Съдия Росица Темелкова е омъжена, има две деца. Снимка Лина Главинова

Обществена информираност, основана на правото и законите си обещаха на среща председателят на Окръжен съд – Бургас  Росица Темелкова и журналисти. Това бе първата среща на новия административен ръководител на Окръжния съд с представители на четвъртата власт, която се проведе в неформален формат. "Да изпълнявам длъжността административен ръководител за мен е огромна отговорност. В работата си ще работя за ефективно, по-качествено, по-достъпно, по-бързо правораздаване. Окръжен съд – Бургас няма да затваря вратите пред вас, а открито и прозрачно ще съблюдава да протичат съдебните процеси. Вие сте хората, които информирате обществеността и носите не по-малка отговорност. Ние, съда – като институция, ще ви съдействаме в тази морална и професионална мисия до допустимата граница на нашите възможности!", каза съдия Темелкова.

Росица Темелкова е завършила "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Магистрат с над 27 години юридически стаж, с ранг "Съдия във ВКС и ВАС" с решение на Висшия съдебен съвет от 11-имай 2005 г. От 1992 г. до 1998 г. работи като съдия в Районен съд – Бургас, оттогава до този момент е граждански съдия в Окръжен съд – Бургас. През 2009 г. е избрана за заместник – председател на институцията. От същия период е ръководител и на въззивно гражданско отделение в Окръжен съд – Бургас.

Новият административен ръководител на Окръжен съд – Бургас ще цели да утвърди съда, който ръководи, като институция, която се ползва с доверие на обществото. Съдия Темелкова ще се стреми да подобрява процесите в съда за постигане на бързина и прозрачност на правораздаването, чрез усъвършенстване на процеса на управление на човешките ресурси в съда, повишаване на професионалната квалификация и мотивация на магистрати и съдебни служители.