RefVarnna

RefVarnna

НПО-та събират 30 000 подписа за референдум за Морската градина във Варна

на Варна. За целта активистите на СОПА, ОЦОСУР, СНЦ "Обединено гражданско сдружение", БДЗП, ГС "Зелена Варна" и ГС "Варна диша" трябва да съберат 30 000 легитимни подписа в рамките на 3 месеца. Бройката отговаря на една десета от всички гласоподаватели на последните местни избори във Варна - 285 396 души.

Начините да се предизвика референдум и той да е законен са няколко, поясни Юлиан Чолаков от СОПА. Засега не сработили сондажите това да стане чрез внасяне на предложение от Общинския съвет, въпреки че е необходимо съгласието на 11 съветници. Те не откликнали на изпратените им от НПО-тата писма. Председателят на ОбС Николай Апостолов споделил, че сред местните парламентаристи няма интерес към инициативата. Ако неправителствените организации обаче съберат 15 000 подписа, решението все пак ще бъде гласувано от Общинския съвет.
Докато събират подписката, активистите ще чакат и последната дума на кмета Кирил Йорданов, който поискал известно време, за да се запознае с казуса. Той също има право да насрочи допитването за Морската градина и парка изобщо.
До момента във Варна местен референдум не е правен.
Въпросите, на които трябва да отговорят варненци, са: 1. Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва зоната от ската до морския бряг? 2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?
Референдумът ще е валиден, ако до урните отидат повече от половина избиратели, които за гласували в изборите за ОбС - 49,98%. Това прави около 140 000 души.
Активистите смятат, че много граждани ще участват в този вот, който са намислили да се проведе заедно с парламентарния. Така нямало да се харчат излишни пари и щяла да се повиши избирателната активност. Те не се безпокоят, че ще ги обвинят в политиканстване. 
Арх. Калина Павлова съобщи, че обжалват Общия устройствен план на Варна ?C по отношение на екологичната оценка и заповедта за утвърждаването му от министър Лиляна Павлова. Двете дела пред Върховния административен съд вече са насрочени. 
От "Обединено гражданско сдружение" - Варна, пък са написали жалба до новия главен прокурор Сотир Цацаров относно "проблема "Морска градина" и проекта "Алея Първа". Към депешата са добавени и 16 копия от официални документи, съобщи зам.-председателят на организацията Кънчо Бонев.

Днес+