DSC_1498

DSC_1498

ОбС - Поморие срещу промени на НЗОК, застрашават болницата

нормативна уредба МБАЛ - Поморие осъществява определен кръг здравни дейности, отговарящи на първо ниво на компетентност, при каквито условия е и регистрирано лечебното заведение.

Нормативните промени предвиждат основна част от здравните дейности по финансираните от Здравната каса клинични пътеки да се извършват единствено и само от лечебни заведения, притежаващи второ и по-високо ниво на компетентност, с което МБАЛ - Поморие не разполага. Така единственото болнично заведение в общината - МБАЛ - Поморие, няма да може да извършва основни здравни дейности. Промените ще засегнат и доболничната помощ, и разкритите индивидуални практики, предвид взаимната свързаност между доболничната и болничната помощ и различните лечебни заведения. Освен че пациентите от малките населени места нямат възможност за ежедневно пътуване до областните центрове, промените в Наредбата водят и до невъзможност доказани медицински специалисти да продължат работата си в Поморие.

"Пакетът от здравни дейности е обвързан с предхождаща физиотерапия и рехабилитация. Дефицитът от този вид направления блокира достъпа на нуждаещите се до този вид медицински услуги. Физикалната терапия и рехабилитация е приоритет в цялостната стратегия за развитие на община Поморие и поради това всяка една рестрикция следва да се определи като неприемлива", заяви председателят на Общински съвет - Поморие Адам Адамов.DSC_6331

"Промените в Наредбата са в дисонанс с усилията, които полага Община - Поморие за подобряване, модернизиране и развитие на здравеопазването в общината. Факт са конкретни действия, извършвани от Община - Поморие в насока поддържане и реконструкция на сградния фонд на болничното заведение и в подобряване на условията за пациентите и за работещите. Част от тези действия са внедряването на мерки за енергийна ефективност по спечелени европейски проекти и дофинансирането на лечебното заведение", допълни Адамов.

Съветниците гласуваха и декларация против Наредбата, която вече е изпратена до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването Петър Москов, до председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова - Проданова и до всички парламентарни групи в Народното събрание.

Галерия